Skip to content

Borger Koto

1 Iedereen in Borger e.o. kan zich aanmelden en krijgt een Citizen’s Island.
2 Op haar CI heeft een Citizen een Koto app.
3 Wil de Citizen een volkoren brood kopen (kost één Koto) bij bakker A dan laat de Citizen de Koto app zien, de bakker scant de qr code met haar mobieltje en het brood is betaald.
Wil de Citizen een komkommer plus een kilo tomaten kopen bij boer A of B dan kost dat ook een Koto, Ko van komkommer to van tomaten. Ook de slager biedt rundvleesgehakt die je met Koto’s kunt betalen.

Er worden sponsoren gezocht die Koto’s voor niet-rijke Citizens van Borger e.o. doneren.

Een sponsor doneert bij voorbeeld € 1000,00 en een volkorenbrood kost € 2.00 dan worden er 500 Koto’s verdeeld onder de Citizens die zich daarvoor aangemeld hebben, met een maximum van bij voorbeeld 10 Koto’s per week per Citizen
De bakkers en boeren kunnen hun Koto’s bij ons terugwisselen in Euro’s, maar de bakker kan ook met haar Koto’s naar de boer en omgekeerd.

De Koto is anders dan bij voorbeeld de Florijn, die centraal, op één plek, beheerd wordt. Iedereen met een Citizen’s Island kan een eigen community maken, of bij een bestaande community bijtreden. Deze community, vaak een lokale gemeenschap, maakt de spelregels en beheert de eigen locale munt.

Een community kan bij voorbeeld besluiten dat een lokale munt iets meer waard is dan een Euro.
Een sponsor doneert bij voorbeeld € 1000,00 en een volkorenbrood kost € 2.00 dan worden er 400 Koto’ (van € 2.50) verdeeld onder de Citizens die zich hiervoor aangemeld hebben, de bakker verdient € 0,50 extra per volkorenbrood. Zo kan een bakker extra gemotiveerd worden om de betaling in een lokale munt te stimuleren. Ook doet de bakker extra haar best het volkorenbrood gezond en lekker te maken! De bakker kan besluiten dat dit speciale brood alleen betaald kan worden met Koto’s. Of dat het brood in Euros duurder is, bij voorbeeld € 3,50. Dan gaat er € 1,00 in Koto’s sponsor-geld naar de gemeenschap.

Heb je een Citizen’s Island en ben je aangesloten bij de Borger e.o. community maar doe je niet mee aan de “verdeelpot” dan kun je toch Koto’s kopen voor eigen gebruik. Zo kun je dat lekkere gezonde volkorenbrood ook zelf kopen!

Een community kan besluiten dat wanneer je Koto’s koopt er 5% naar de community gaat, naar de lokale verdeelpot. Koop je voor € 1000,00 Euro Koto’s dan krijg je er geen 500 maar 475 Koto’s, 25 Koto’s gaan dan naar de verdeelpot.

De fietsenhandelaar in Borger kan besluiten om 1) betalingen in Koto’s te accepteren en 2) kan besluiten om 5% van de omzet aan de verdeelpot te schenken. Op zijn Company Island laten wij hem als donateur aan iedereen zien, dat is voor hem weer reclame!

Koopt iemand van buiten een fiets in Borger, dan wordt haar gevraagd of ze de locale gemeenschap wil sponsoren met 5% van het koopbedrag. Als beloning krijgt haar fiets een mooi labeltje. Ook krijgt ze natuulijk info hoe ze zelf een Citizen’s Island kan krijgen. Heeft ze al een Citizen’s Island dan kan ze ook direct Koto’s kopen.

1 Niemand kan jouw Koto’s of andere community munten stelen, Koto’s zijn niet overdraagbaar.
2 Je kunt dus niet met Koto’s speculeren.
3 Iemand die jouw mobieltje heeft en jouw inlog gegevens voor jouw Citizen’s Island kan met jouw Koto’s een volkorenbrood kopen. Op het scan-mobielte van de bakker verschijnt de naam van de klant, o jee! “O mevrouw Klasen, u heeft vandaag een baard!
4 Hoe meer Koto’s er in omloop zijn en hoe meer lokale winkels Koto’s ondersteunen des te minder sponsoren er nodig zijn.
5 De computers die dit mogelijk maken kosten geld. Dit wordt betaald van de abonnementskosten van de Citizens, € 15,00 per maand per Citizen.
6 Die computers worden beheerd door mensen. In eerste instantie zijn dat de initiatief-nemers, en later wordt het beheer uitgevoerd door vertegenwoordigers van de communities.