Skip to content

Borger Koto simpel

1 Iedereen kan zich aanmelden en krijgt een BL-app. (BL = betaal lokaal)

2 Woon je in Borger e.o. dan kun je je aansluiten bij de Borger e.o. community die een lokale munt hebben, de Koto.

3 Wil je een volkoren brood kopen (kost één Koto) bij bakker A dan laat je de app zien, de bakker scant de qr code met haar mobieltje en het brood is betaald.
Wil je een komkommer plus een kilo tomaten kopen bij boer A of B dan kost dat ook een Koto, Ko van komkommer to van tomaten. Ook de slager biedt rundvleesgehakt dat je met Koto’s kunt betalen.

Er worden sponsoren gezocht die Koto’s voor niet-rijke bewonders in Borger e.o. doneren.

Een sponsor doneert bij voorbeeld € 1000,00 en een volkorenbrood kost € 2.00 dan worden er 500 Koto’s verdeeld onder de bewonders die zich daarvoor aangemeld hebben, met een maximum van bij voorbeeld 10 Koto’s per week per bewoner.
De bakkers en boeren kunnen hun Koto’s bij de community terugwisselen in Euro’s, maar de bakker kan ook met haar Koto’s naar de boer en omgekeerd.

De Koto is anders dan bij voorbeeld de Florijn, die centraal, op één plek, beheerd wordt. Iedereen met een BL-app kan een eigen community maken, of een bestaande community bijtreden. Deze community, vaak een lokale gemeenschap, maakt de spelregels en beheert de eigen lokale munt.

Een community kan bij voorbeeld besluiten dat een lokale munt iets meer waard is dan een Euro.
Een sponsor doneert bij voorbeeld € 1000,00 en een volkorenbrood kost € 2.00 dan worden er 400 Koto’ (van € 2.50) verdeeld onder de bewonders die zich hiervoor aangemeld hebben, de bakker verdient € 0,50 extra per volkorenbrood. Zo kan een bakker extra gemotiveerd worden om de betaling in een lokale munt te stimuleren. Ook doet de bakker extra haar best het volkorenbrood gezond en lekker te maken! De bakker kan besluiten dat dit speciale brood alleen betaald kan worden met Koto’s. Of dat het brood in Euros duurder is, bij voorbeeld € 3,50. Dan gaat er € 1,00 in Koto’s sponsor-geld naar de Borger gemeenschap.

Heb je de BL-app en ben je aangesloten bij de Borger e.o. community maar doe je niet mee aan de “verdeelpot” dan kun je toch Koto’s kopen voor eigen gebruik. Zo kun je dat lekkere gezonde volkorenbrood ook zelf kopen!

Een community kan besluiten dat wanneer je Koto’s koopt er 5% naar de community gaat, naar de lokale verdeelpot. Koop je voor € 1000,00 Euro Koto’s dan krijg je er geen 500 maar 475 Koto’s, 25 Koto’s gaan dan naar de verdeelpot.

De fietsenhandelaar in Borger kan besluiten om 1) betalingen in Koto’s te accepteren en 2) kan besluiten om 5% van de omzet aan de verdeelpot te schenken. Op zijn BL-app-website laten wij hem als donateur aan iedereen zien, dat is voor hem weer reclame!

Koopt iemand van buiten een fiets in Borger, dan wordt haar gevraagd of ze de lokale gemeenschap wil sponsoren met 5% van het koopbedrag. Als beloning krijgt haar fiets een mooi labeltje. Ook krijgt ze natuulijk info hoe ze zelf een BL-app kan krijgen. Heeft ze al een BL-app dan kan ze ook direct Koto’s kopen.

1 Niemand kan jouw Koto’s of andere community munten stelen, Koto’s zijn niet overdraagbaar.
2 Je kunt dus niet met Koto’s speculeren.
3 Iemand die jouw mobieltje heeft en jouw inlog gegevens voor jouw BL-app kan met jouw Koto’s een volkorenbrood kopen. Op het scan-mobielte van de bakker verschijnt de naam van de klant, o jee! “O mevrouw Klasen, u heeft vandaag een baard!
4 Hoe meer Koto’s er in omloop zijn en hoe meer lokale winkels Koto’s ondersteunen des te minder sponsoren er nodig zijn.
5 De computers die dit mogelijk maken kosten geld. Dit wordt betaald van de BL-app abonnementskosten van de bewonders, € 15,00 per maand per bewonder.
6 Die computers worden beheerd door mensen. In eerste instantie zijn dat de initiatief-nemers, en later wordt het beheer uitgevoerd door vertegenwoordigers van de communities.