Wees niet bang voor AI!
AI Artificial Intelligence Borger, 29.03.2023
AI is op het nieuws nu sommigen waaronder Elon Musk beweren dat we de ontwikkeling van AI moeten vertragen of stopzetten gezien AI te gevaarlijk wordt.
Nu is het zo dat AI helemaal niet bestaat, en een ontwikkeling van AI bestaat nauwelijks. Bovendien kun je een ontwikkeling helemaal niet stopzetten, van niets. Behalve als je god bent natuurlijk, en dat doel heeft Elon nog net niet bereikt.
De A van Artificial betekent gemaakt door mensen, in tegenstelling tot gemaakt door de natuur.
Intelligence, intelligentie betekent voor iedereen wat anders. “Dat wat er speelt in je hoofd” zou je kunnen zeggen.
AI is dus gemaakt door mensen en het heeft een menselijke eigenschap, intelligentie.
Maar misschien is intelligentie ook wel mogelijk zonder mensen?
Er bestaat nog geen koffiezetautomaat die ook een fietsband kan plakken dus u hoeft nergens bang voor te zijn! Een grappige definitie van intelligentie: “ een kracht, iets dat niet in de val wil lopen”.
Kijken we naar het woord “denken”, dan denken we aan een bezigheid van onze hersens.
Heb je geen zelf-bewustzijn dan kun je primitief denken, of reageren, daar komt een leeuw, rennen!
Heb je zelf-bewustzijn, een eenvoudige bezigheid van taal in ons hoofd, dan kunnen we in het verleden kijken, en de toekomst een beetje voorspellen. De leeuw is uitgehongerd, de boom is te ver weg, weet je wat ik probeer met schreeuwen de leeuw te verjagen! Of je pakt je geweer, bijna vergeten.
Komen twee vijandige robots elkaar tegen met ieder een AI software uit het jaar 3000 dan zegt Robot A RA tegen RB “je hebt bijna geen stroom meer geef je over en ik laat je heel” RB zegt OK, tapt wat energie af van RA en maakt dan kortsluiting bij RA, en rent lachend weg. O nee, emoties hebben die robots niet.
“Lachen is afstand houden van je schaamte”, zei Margriet Oostveen ooit, en wat weet een robot nou van schaamte? Robot-Eva Reva geeft appel aan Robot-Adam Radam?
Nu zijn wij mensen emotionele wezens, maar zelden gebruiken we ons verstand. Het grappige is dat dat soms (wie weet hoe vaak?) iets oplevert dat nuttiger is dan een een weloverwogen beslissing.
Dat komt natuurlijk doordat wanneer we iets moeten beslissen, bij voorbeeld links of rechts, wij ervan uitgaan dat wanneer we de beslissing nog effetjes uitstellen de oplossing zichzelf openbaart. Soms besluiten we zelfs dat we moeten resetten (the small reset) en dan verder zien.
Angst is een menselijke eigenschap, wanneer we niet kunnen inschatten hoe de toekomst er uit gaat zien. En er is niets makkelijker dan een mens, zijnde emotioneel en soms rationeel, blij te maken met een dode mus. En zo worden mensen massaal gemanipuleerd. Angst voor de toekomst kun je gewoon afleggen! Omarm het onbekende! Happy is the man who laughs when in trouble.
Kunnen robots zich tegen mensen keren? Natuurlijk, alleen waarschijnlijk niet zo slim en sluw als mensen die zich tegen mensen keren. Je kunt ons van alles wijsmaken! Zelfs nu, in 2023, geloven bijna alle mensen in het bestaan van virussen. What a joke. Het is bij de tegenwoordige mens ingebakken dat er geen antwoorden zijn op wezenlijke vragen, terwijl die antwoorden voor het oprapen liggen. Kennelijk houden we vast aan het niet-weten. Een soort valse romantiek? In “the art of war” van Sun Tsu is list (deception) een belangrijke strategie. En dat kunnen mensen beter dan robots, want we hebben, met taal bestaande uit metaforen, fantasie. Ergens zal een grote computer de strategie van the great reset uitstippelen. Het zwaktepunt is de toekomst voorspellen. Te veel variabelen kunnen roet in het eten strooien. Geen fantasie. Statistisch gezien gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Eerder krijgen we een armageddon, of misschien wel een little awakening.
Roland Sassen